„Viduje mūsų proto visko yra daug daugiau negu mes įtariame. Išorėje visko yra daug daugiau nei mes galime susidomėti.“ Richard Bandler “Naudokite savo smegenis pasikeitimams”.
NLP buvo sukurta XX amžiaus septintajame dešimtmetyje Kalifornijos universiteto studento Richard Bandler ir lingvistikos katedros docento John Grinder.
Už pagrindą buvo paimti ir sumodeliuoti terapinio darbo metodas, kurio „tėvas“ buvo gelštat-terapijos pradininkas Fritz Perls ir, vėliau, šeimos psichoterapeutės Virinia Satir darbo metodas. Kiek vėliau NLP pradininkai susipažinos su Gregory Bateson, taip pat dėsčiusiu Kalifornijos universitete. Ir būtent jis pasiūlė atkreipti dėmesį į Milton Erikson ir jo sukurtą naująją hipnozę. Būtent tuomet ir susiformavo savotiška sintezė gelštat-terapijos, šeimos psichokorekcijos, kibernetikos ir hipnozės, kuri savo ruožtu gavo pavadinimą Neurolingvistinis programavimas (kaip tvirtinama, pradžioje, taip buvo tik pajuokauta!)
Keletas parindinių ir papildomų NLP teiginių (presupozicijų)
Keletas pagrindinių NLP prielaidų:
1.Žemėlapis - nėra teritorija.
(Mūsų įsivaizduojamas pasaulis iš tiesų tikru pasauliu nėra)
2. Kito žmogaus pasaulio modelis gali kardinaliai skirtis nuo manojo. Ir aš privalau gerbti ir įvertinti šiuos skirtumus.
3. Sąmonė ir kūnas – tai vienos kibernetinės sistemos dalys.
4. Visa mūsų gyvenimo patirtis yra užkoduota mūsų nervų sistemoje.
5. Subjektyvi patirtis susideda iš vizualinių vaizdų, garsų, pojūčių, skonio ir kvapo.
6. Bendravimo esmė yra reakciją, kurią jis sukelia.
7. Nėra klaidų yra tik atgalinis ryšys.
8. Bet koks elgesys yra pačio geriausio varianto pasirinkimas iš turimų šiuo konkrečiu momentu.
9. Bet koks elgesys turi pradinį pozityvų ketinimą.
10. Bet koks elgesys susijęs (adaptavęsis) arba buvo susietas su pirmine aplinka.
11. Kiekvienas iš mūsų jau turi visus reikiamus resursus savyje, bet kokiam savo tikslui pasiekti.
12. Visata, kurioje mes gyvename yra draugiška ir gausi resursais sfera.
Papildomos NLP prielaidos:
1. Aš esu tas, kuris kontroliuoja savo protą ir savo rezultatus.
2. Jeigu tai yra pasaulyje įmanoma, tai yra įmanoma ir man.
3. Problema – tai neteisingai suformuluotas sprendimas.
4. Kiekviena situacija turi daug pasirinkimo variantų, todėl jeigu rezultatai netenkina, tiesiog padaryk kažką kitaip.
5. Arba aš tikiu, kad galiu arba aš nieko negaliu.
6. Viskas, ką galima detaliai įsivaizduoti, realizuojama.
7. Aš galiu viską, ko iš tikrųjų noriu.
NLP buvo sukurta XX amžiaus septintajame dešimtmetyje Kalifornijos universiteto studento Richard Bandler ir lingvistikos katedros docento John Grinder.
Už pagrindą buvo paimti ir sumodeliuoti terapinio darbo metodas, kurio „tėvas“ buvo gelštat-terapijos pradininkas Fritz Perls ir, vėliau, šeimos psichoterapeutės Virinia Satir darbo metodas. Kiek vėliau NLP pradininkai susipažinos su Gregory Bateson, taip pat dėsčiusiu Kalifornijos universitete. Ir būtent jis pasiūlė atkreipti dėmesį į Milton Erikson ir jo sukurtą naująją hipnozę. Būtent tuomet ir susiformavo savotiška sintezė gelštat-terapijos, šeimos psichokorekcijos, kibernetikos ir hipnozės, kuri savo ruožtu gavo pavadinimą Neurolingvistinis programavimas (kaip tvirtinama, pradžioje, taip buvo tik pajuokauta!)
Keletas parindinių ir papildomų NLP teiginių (presupozicijų)
Keletas pagrindinių NLP prielaidų:
1.Žemėlapis - nėra teritorija.
(Mūsų įsivaizduojamas pasaulis iš tiesų tikru pasauliu nėra)
2. Kito žmogaus pasaulio modelis gali kardinaliai skirtis nuo manojo. Ir aš privalau gerbti ir įvertinti šiuos skirtumus.
3. Sąmonė ir kūnas – tai vienos kibernetinės sistemos dalys.
4. Visa mūsų gyvenimo patirtis yra užkoduota mūsų nervų sistemoje.
5. Subjektyvi patirtis susideda iš vizualinių vaizdų, garsų, pojūčių, skonio ir kvapo.
6. Bendravimo esmė yra reakciją, kurią jis sukelia.
7. Nėra klaidų yra tik atgalinis ryšys.
8. Bet koks elgesys yra pačio geriausio varianto pasirinkimas iš turimų šiuo konkrečiu momentu.
9. Bet koks elgesys turi pradinį pozityvų ketinimą.
10. Bet koks elgesys susijęs (adaptavęsis) arba buvo susietas su pirmine aplinka.
11. Kiekvienas iš mūsų jau turi visus reikiamus resursus savyje, bet kokiam savo tikslui pasiekti.
12. Visata, kurioje mes gyvename yra draugiška ir gausi resursais sfera.
Papildomos NLP prielaidos:
1. Aš esu tas, kuris kontroliuoja savo protą ir savo rezultatus.
2. Jeigu tai yra pasaulyje įmanoma, tai yra įmanoma ir man.
3. Problema – tai neteisingai suformuluotas sprendimas.
4. Kiekviena situacija turi daug pasirinkimo variantų, todėl jeigu rezultatai netenkina, tiesiog padaryk kažką kitaip.
5. Arba aš tikiu, kad galiu arba aš nieko negaliu.
6. Viskas, ką galima detaliai įsivaizduoti, realizuojama.
7. Aš galiu viską, ko iš tikrųjų noriu.